Welkom in klas 4 !

wink-98461__340[1]

Onze avonturen volg je hier !

 


Bij het begin van het nieuwe schooljaar vliegen we er al onmiddellijk in. Aan de hand van allerlei opdrachten komen wij vanalles te weten over het vierde leerjaar en leert de juf ons al wat beter kennen.


Het eerste WO-thema bracht ons terug naar de tijd van Bokrijk. Juf Maria vertelde ons hoe het er in die tijd aan toe ging.
We schreven met een griffel op een lei, ondervonden welke straffen de kinderen toen kregen en probeerden oude speelplaatsspelletjes uit.
Een boeiende tijd, maar we blijven toch liever in het jaar 2020 ;).


Naar aanleiding van het eerste taalthema ‘Wat een idee !’ haalden wij de uitvinder in ons naar boven en vonden wij onze eigen robots uit. Er zitten mooie, grappige, handige, slimme, … exemplaren tussen.
Met veel enthousiasme en creativiteit boksten we reclamespotjes in elkaar.


Het planten van bloembollen is een werkje dat nu moet gebeuren, willen wij in de lente kunnen genieten van kleurrijke voorjaarsbloemen. Aan de slag dus!


Een fototoestel, een opdrachtenfiche, een geschikte locatie, enkele fotomodellen en een fotograaf … meer hadden wij niet nodig om aan onze fotosessie te beginnen. Makkie! Of toch niet ??? Zo gemakkelijk was het correct gebruiken van het fototoestel, het nauwkeurig uitvoeren van de opdracht en het geven van opdrachten aan de fotomodellen nu ook weer niet. De resultaten zie je hier.


In de voormiddag trokken we samen met een ranger op avontuur in de natuur. Hij vertelde vele interessante weetjes. We leerden van alles bij! In de namiddag probeerden we de winterheksen te overtuigen van de schoonheid van het herfstseizoen. Geen gemakkelijke opdracht, maar het is ons gelukt!


Kleine huizen, grote huizen, huizen op rare plaatsen, huizen met heel speciale vormen, … De info die we verzamelden tijdens het taalthema ‘Huizen’ en het huizen – hoekenwerk komt zeker van pas bij het ontwerpen van ons droomhuis.


De geodriehoek correct gebruiken, evenwijdige en loodrechte lijnen tekenen … dat leerden we tijdens de wiskunde les.
Primaire kleuren mengen tot secundaire en tertiaire kleuren … dat hebben we zelf uitgeprobeerd tijdens de WO-les. Ook maakten we kennis met kunstenaar Mondriaan.
Met deze kennis gingen we tijdens de knutselles aan de slag … Kunst à la Mondriaan, maar dan net iets anders ;).
Het resultaat mag er wezen :) !!!


Onlangs ontvingen we post van onze leeftijdsgenootjes uit Elen. Na het lezen van hun mails, stuurden we een mail terug boordevol weetjes over onszelf en antwoord op hun vele vragen.


Samen met Wendy en Robin van Ontdek Techniek Talent doken we in de wereld van de biochemie.
We hadden een vraag, dachten na, experimenteerden, ontdekten en gingen met deze kennis aan de slag.
Tijdens deze leuke voormiddag hebben we veel bijgeleerd !


Breuken … geen gemakkelijke materie …
We gingen met de breukvragen en materialen aan de slag en brachten het er goed van af!


In het ‘oorlogsmuseum’ leerden we veel bij over de Eerste Wereldoorlog.
Tekstjes lezen, Foto’s bestuderen, filmpjes bekijken, met de atlas aan de slag, opdrachten uitvoeren, … een interessante periode, maar toch was onze conclusie ‘NOOIT MEER OORLOG’.


Ondanks corona maakten we er dit jaar toch een gezellige sinterklaasweek van.
Het werd een drukke week, want elke dag kregen we een opdracht. We zongen sinterklaasliedjes, maakten een spelletjesbundel, oefenden de pietenkunstjes, schreven een sinterklaasverhaal, …
En als verrassing bracht de Sint ons toch nog een bezoekje, op veilige afstand.


Tijdens het kerstfeestje speelden we het kerstboomballenspel. Zingen, uitbeelden, samenwerken, tekenen, nadenken, musiceren, leuke foto’s maken,… Welk groepje wist zo de meeste kerstboomballen te verzamelen???


Een poppetje van papier maken, het poppetje laten bewegen en ook nog eens zijn/haar gevoelens tonen … geen gemakkelijke opdracht, maar het is ons gelukt. Knap gedaan, kids van klas 4 !!!


Na de uitleg van meester Lucien en het denkwerk volgde de creatieve voorbereiding. Daarna konden we aan de slag! Samenwerken, kleine stapjes zetten, veel geduld hebben, op het juiste moment foto’s trekken en … onze stopmotionfilmpjes (met een boodschap !!!) werden echte kunstwerkjes!


Aan de slag met een gedichtje, kranten en een iPad.
Het resultaat ??? Leuke foto’s waarop het gedichtje ‘tot leven komt’.
Zelfs de gevoelens wisten we vast te leggen.


En nu even serieus…CARNAVALSGEKTE IN KLAS 4 ! Gedurende de hele week zaten er in klas 4 kids met ‘gekke haren’, ‘gekke brillen’, ‘gekke sokken’ en ‘gekke hoeden’. Op vrijdag liep het de spuigaten uit 😉. 21 rare snuiters presenteerden zich tijdens een catwalkmoment in de meest gekke kostuums. Tijdens de carnavalsbingo werkten we zowel serieuze als creatieve opdrachtjes af. We hebben genoten van deze gekke week op school !


Waarom moeten we gezond leven? Hoe kunnen we dat doen? Zelf een bewegingstussendoortje bedenken voor in de klas! Waar komt melk vandaan? Hoe wordt kaas gemaakt? Welke weg legt het voedsel af in ons lichaam? Hoe werkt de voedingsdriehoek? En de bewegingsdriehoek…wat is dat? Hoe ziet een gezond ontbijt eruit? Een gezond ontbijt nuttigen in de klas. Musiceren met lepels, glazen, bordjes,… Info op verpakkingen ontcijferen. Vragen en activiteiten zat om dit thema mee te vullen. Na dit thema zit onze kennis over gezond leven wel … (melk-)snor 😉 !!!


Gekend! Wij raken heus niet het noorden kwijt :)!


De afmetingen nauwkeurig noteren in millimeter, de juiste verhouding berekenen door x 5 te doen, de juiste afmetingen afmeten met tape, het paashaasje op het raam creëren en dan nog voor een mooie afwerking zorgen.
Met zeer veel nauwkeurigheid, enthousiasme en creativiteit werkten de vierdeklassers aan deze opdracht !


Elke dag een kwartiertje lezen.
Elke week een andere leesbox, een ander soort leesboek, een andere opdracht.
We genieten van dat dagelijkse leesmoment!


Het eerste lentezonnetje lokte ons naar buiten om onze handen uit de mouwen te steken.
Onkruid wieden, de grond losmaken, bemesten, het schooltuintje opruimen, … Ons tuintje ligt klaar! Binnenkort is het tijd om te zaaien en te planten.