K2

Welkom op de klaspagina van K2

IMG_20190902_104603149

Kerstmis

We toverden onze klas om in een echte Kerstklas, met een mooie kerstboom, een kerststal, kerstwinkel, en onze zelf gemaakte kersttekeningen. En bij het kerst knutselen kregen we weer hulp  van onze mama’s, oma’s opa’s en papa’s  op maandag 16 december. We maakten mooie kerstbomen, sneeuwmanpotjes, kerstelfjes, rendierflesjes en kerstmannen. Het was weer allemaal supermooi geworden. Bedankt nog eens allemaal om te helpen bij onze knutselactiviteiten. We verkleedden ons ook als herders, schapen, engelen, Jozef en Maria en we speelden zo het kerstverhaal in onze klas. Op woensdag 18 december verzorgden we de kerstviering in de kerk beeldden het kerstverhaal uit, zongen mooie liedjes .. Verder genoten we van de fijne kerstdagen met als hoogtepunt ons kerstfeest, op vrijdag 20 december.

Sinterklaas

Voor het thema Sinterklaas maakten we een stoomboot in onze klas waar we zelf mee konden varen. We zorgden dat de Sint in ons klasje een klein bureautje had, waar we in het grote boek konden schrijven wie er wel of niet flink was. Ook maakten we cadeautjes voor in de pietenzak. We konden ons dan verkleden als Sint of Piet en verstopten letterkoekjes of cadeautjes in de schoenen.

Ook kregen we weer wat hulp van mama’s, papa’s, oma’s en opa’s die ons kwamen helpen met knutselen. Het was weer heel leuk. Bedankt voor jullie hulp!

En toen kregen we plots een brief van Sinterklaas. Hij zocht een hotel waar hij kon verblijven maar omdat alle hotels in de buurt al volzet waren, vroeg hij aan de kleuters of ze van de school een hotel konden maken. Met heel veel plezier gingen de kleuters aan de slag.

We namen ons lichaam eens onder de loep en gingen onszelf eens goed bekijken. In deze periode maakten we allen een mooi portret van onszelf. Ook maakten we een mannetjes van speeldeeg dat we nadat het gebakken was nog mooi mochten verven. Omdat we alles over onszelf bestudeerd hadden konden we op het einde van deze 2 weken onszelf reeds goed tekenen in ons mannetjesboekje. Dat zullen we nu elke maand doen.

Ook hebben we gemeten hoe groot we zijn, welk vriendje groter of kleiner dan ons is. Dat hebben we allemaal afgetekend op een groot blad tegen de muur en blijft het hele schooljaar in onze klas hangen. Op het einde van het schooljaar zullen we onszelf nog eens meten zodat we kunnen zien hoeveel we gegroeid zijn.

Tot slot poetsten we onze tanden nog samen met onze vriendjes in de klas en dat deden we heel erg goed.

 

En ook onze zintuigen werden goed gebruikt in dit thema. We mochten allerlei dingen proeven, ruiken, voelen en zien.

 

De laatste dag voor de herfstvakantie was het halloween in K2. We maakten pompoensoep, werden geschminkt in heksen, pompoenen, vleermuizen, skeletten, … en dansten erop los tijdens ons halloweenfeestje.

We kregen weer een bezoeker in onze klas. Hennie de heks kwam op bezoek en had in onze klas een heus heksenhuis gemaakt, nu hadden we een echte griezelklas. Hennie leerde ons hoe we heksensoep moesten maken, ze leerden ons ook enkele toverspreuken. Vanaf nu mag Hennie met elke kleuter mee naar huis om er een nachte te blijven logeren. Ook kwamen er mama’s, papa’s en oma’s knutselen in onze klas om leuke halloween-knutselwerkjes te maken. Dat vonden we super fijn.

 

Herfst en Milieu

Op maandag 7 oktober gingen we op herfstwandeling, we genoten van de veranderingen in de natuur maar werden ook geconfronteerd met vuilnis op de grond. Dus ruimden we de papiertjes allemaal op want de mensen mogen geen afval op de grond gooien. Dat wisten onze kleuters ons wel te vertellen. Daardoor werden we ook wat meer milieubewust. Ons milieudiertje, Floepje, speelde hierbij ook een grote rol. We sorteerden het afval en leerden ook in welke vuilbak we wat moesten stoppen. We verzamelden gelukkig ook heel veel herfstmateriaal, waar we dan weer alles over leerden. Ook sorteerden we het herfstmateriaal, maakten we er series mee en mochten we het wegen met de balans. Als afsluiting deden we een leuke yoga-les over het bos. De kleuters bootsten op een speelse manier allerlei yoga-houdingen na, mochten een blote-voeten-pad bewandelen, wiegen in een hangmat en elkaar masseren en kriebelen met veertjes.

 

Maandagochtend hing er opeens een reusachtig spinnenweb aan onze klasdeur. Ragje, de spin had daarvoor gezorgd. Onze klas werd een echte spinnenklas. Samen met Ragje maakten we spinnenwebben en spinnen, speelden spelletjes en gingen we op spinnenjacht. Ook bekeken we de echte spinnen door een vergrootglas, dit was reuze interessant.

Tevens maakten we zelf heerlijke spinnensoep.

 

Tijdens het thema gevoelens leerden we vooral omgaan met angst. Maar we mochten ons ook eens echt “boos” maken. Ook waren we “verdrietig” en “blij”. We speelden met gevoelspoppetjes, maakten een gevoelsmeter waar we op konden aanduiden hoe we ons voelden en mochten in de poppenhoek de gevoelens uitdrukken met behulp van masker. Ook brachten we nog enkele rituelen in de klas. Zo hebben we nu een tranenkruikje waar we een traantje in mogen steken als we verdrietig zijn. Dat helpt ons om de stap te zetten om over onze gevoelens te praten met de juf en de vriendjes.

 

Tijdens het thema Kleuren en tellen leerden we kleuren mengen, we maakten een kleurenkoker en leerden ons favoriete liedje over de regenboog. Ook deden we allerlei spelletjes waarbij we kleuren benoemden en moesten tellen.

School

Tijdens ons eerste thema van dit schooljaar, verkenden we onze klas heel goed. We leerden onze nieuwe juffen en onze klaspop, Kato, beter kennen en ook de nieuwe klas werden we stilaan meer gewoon. We kunnen ondertussen vlot kiezen aan het keuzebord, weten goed met welk speelgoed we in welke hoek mogen spelen en kunnen ook al heel goed opruimen. Nadat we onze klas goed verkend hadden, gingen we ook op pad om onze schoolomgeving eens beter te bekijken. Dit deden we aan de hand van een foto-zoektocht met allerlei spelletjes en opdrachten.