4de leerjaar

Welkom in klas 4 !

Onze avonturen volg je hier : ) !
vriendschapsdag (18)


ZEEKLASSEN DAG 4

Ahoi Stokkemse fans

Hier zijn we dan voor ons laatste zeeklassenverslag!
7 uur en alles nog muisstil…die zeeklassers geraken toch ooit uitgeput 😉 . Toen het kenwijsje door de luidsprekers klonk, kropen de zeeklassers allemaal te voorschijn. Kleine oogjes, haren serieus in de war en al gapend, alsof ze niet meer uitgegaapt zouden komen.
Eerst even een ontbijtje en dan bracht de tram ons, voor de laatste zeeklassenuitstap, naar Blankenberge. Daar werden we in Sealife verwacht.
We vielen van de ene verbazing in de andere. Roggen, haaien, octopussen, otters, pinguïns, zeeleeuwen, … Het kon niet op!
Op het zonnige Sealife-terras aten we onze picknick op. Sofian trakteerde ons voor zijn verjaardag op een ijsje. Dat smaakte ! Dank je wel, Sofian !
We maakten onze centen op in het souvenirwinkeltje.
En daarna werd het stilaan tijd om naar die open plek in de duinen te gaan … Kapitein Cluedo daagde ons namelijk uit om als echte detectives aan de slag te gaan. De hele week al waren onze zeeklassers in de ban van kapitein Cluedo. Enkele zeeklassers zaten mee in het complot en lieten spulletjes verdwijnen! Alle leerlingen hielden alles en iedereen goed in de gaten. Elke aanwijzing werd nauwkeurig onder de loep genomen, zodat ze kapitein Cluedo en zijn handlangers konden ontmaskeren en de buit konden terugvinden. Allemaal spulletjes die we zeker zouden missen. Tussendoor merkten sommigen op dat ze iets kwijt waren…om dan te ontdekken dat het gewoon onder het bed lag…of was het in de handen van kapitein Cluedo terecht gekomen???
“Ik ben mijn slipper kwijt”, riep Linde. “En ik mijn zeep!”, zei Cheyanne. Tristan vroeg zich af of hij zijn zonnecrème kwijt was of dat die meegeritst werd door kapitein Cluedo. Uit Liana’s kamer werd er een pet meegegraaid, maar dat had Liana nog niet door.
Dankzij onze inzet en samenwerking tijdens het duinenspel wisten we de daders te ontmaskeren en vonden we de buit terug. Gelukkig maar, want nu bleek dat hij ook nog Ferre zijn deodorant, het ontsmettingsmiddel, de kabel van de laptop en onze mascotte Coco had meegenomen!!!
Opgelucht verschenen we aan tafel. Er stonden frietjes op het menu. Joepie! Wat smaakten ze overheerlijk!
Na het avondeten speelden we de slotquiz, met soms wel moeilijke denkvragen en toffe doe-opdrachten. Dat was een leuke afsluiter.
Na deze dag vol toffe activiteiten kropen we moe maar voldaan in ons bedje en binnen enkele tellen was het muisstil.
Morgen vertellen we jullie zelf honderduit over ons zeeklassenavontuur!

Tot morgen in Genk (16 uur 52)!

Zeegroetjes van de Uiterwaardjes!


ZEEKLASSEN DAG 3

Hallo daar, in het verre Limburg!

Vandaag beleefden jullie bengeltjes een dag vol leuke activiteiten en gezonde zeelucht. Jammer genoeg was de zon niet van de partij! Hier volgt ons verslag.
Na een nacht vol zeedromen begonnen we om half 8 aan onze derde zeeklassendag.
Eerst een goed ontbijt en dan vertrokken we met de tram naar de Mercator in Oostende. Daar volgden we een spoedcursus kadet bij een zeer enthousiaste gids. We leerden de kneepjes van het vak en zijn allemaal met glans geslaagd! “Schip ahoi, matroosjes!”
Namiddag waagden wij ons aan een confrontatie met de duinheks… Zij had het evenwicht tussen dieren en planten in de duinen verstoord en daagde ons uit om haar vloek te verbreken. Enkele opdrachten, een toverspreuk en veel rook later vierden wij onze overwinning.
Zeer tevreden dat wij het leven in de duinen hadden kunnen redden sprongen we onder de douche. Om 18 uur verschenen we aan tafel voor het avondeten. Na zo’n reddingsactie smaakte de macaroni heerlijk!
Als avondactiviteit wandelden we naar het strand voor het zware werk : aan de slag als zandarchitecten tijdens de zandkastelenwedstrijd! In groepjes werkten we aan creatieve bouwsels. Vele torens, muren, bruggetjes en slotgrachten verrezen uit het zand. De bouwwerken werden nauwkeurig afgewerkt met schelpjes, zeewier, stokken en andere strandvondsten. Momenteel is de jury nog steeds aan het beraadslagen over de mogelijke winnaar van de zandkastelenwedstrijd. Geen gemakkelijke taak als je het ons vraagt!
Na een afsluitend gesprekje over de drukke dag waren we klaar om in ons bedje te duiken.
Weer genoeg stof om vannacht over te dromen!
Wij kijken alvast uit naar onze uitstap naar Sealife!

Vele zeegroetjes,

De Stokkemse matrozen

P.S. Wat zijn onze zeeklassers blij met de vele briefjes en mailtjes die ze ontvangen! Een dikke merci!


ZEEKLASSEN DAG 2

Hallo thuisblijvers,

Hier zijn we weer met een nieuw verslag.
Na een zeer korte nachtrust … voor de juffen (met dank aan enkele jongens van de krabbenkamer ) werden de andere zeeklassers pas gewekt door het zeeklassendeuntje om half 8. Hun aandacht werd getrokken door een boodschap die door kapitein Cluedo werd achtergelaten. Hij daagt ons uit om opnieuw als detectives aan de slag te gaan en zo het zeeklassenmysterie op te lossen. Donderdag weten we jullie te vertellen of het ons gelukt is.
Een lekker ontbijtje zorgde voor de nodige energie en even over 9 uur vertrokken we naar Domein Raversijde voor een bezoek aan Atlantikwall.
Een gids vertelde honderduit over de tweede wereldoorlog: we wandelden door ondergrondse gangen; stapten bunkers binnen; bezichtigden kanonnen van dichtbij; … We vielen van de ene verbazing in de andere, luisterden met open mond naar al die weetjes,… sommigen wisten zelfs de officierenkepie te bemachtigen met hun kennis. Wat was dat boeiend!
Na onze picknick, die we nog net voor de regenbui buiten konden verorberen, waren we genoodzaakt het duinpoëziepad in te ruilen voor een uurtje gezelschapsspelletjes spelen. Gelukkig klaarde het snel op en trokken we naar het zonnige strand voor de strandsportenwedstrijd. Onze sportievelingen vlogen er helemaal in.
Duinspringen, zeekoeiengevecht, kanonskogels werpen, strandlakentje pik, schup zigzaggen,… geen uitdaging was voor hen te groot. Bij het supporteren voor elkaar schreeuwden ze hun stemmen schor.
“Hiervan krijgen wij echt honger… kom, snel naar de Horizon!” zingen we in ons zeeklassenliedje. Maar het is waar! Sommigen hadden reuzenhonger !
Nadat we ons tegoed gedaan hadden aan wortelsoep, kip met worteltjes en aardappelgratin en als dessert een stukje meloen viel onze les op het strand helaas helemaal in het water. Als vervanging daagden de juffen ons uit, als echte zeekenners zijnde, om hen te verslaan in de Noordzeeslag. Vanavond speelden we deel 1. Morgen volgt misschien deel 2 (bij regenweer…wij hopen van niet ).
Strijden in de oorlog, sporten op het strand, een slag op de Noordzee, … en dan ook nog eens genieten van zon, zee en zand… daar worden wij moe van!
Na het opfrissen zongen de juffen voor ons nog een zelfbedacht slaapliedje op de melodie van ‘Ik heb de zon zien zakken in de zee’ met bijpassende gebaren en toen kropen we onder de wol en dommelden we snel in.

Kusjes van de Uit®waardjes vanuit Bredene !


ZEEKLASSEN DAG 1

Hallo allemaal,

Maandag, 3 juni 2019, de eerste dag van onze zeeklassen zit er al op!
De treinreis is vlot verlopen. De weinige traantjes waren snel gedroogd. Bij jullie ook? We kregen de tijd gemakkelijk om met gebabbel, gegiechel en het spelen van spelletjes en even over 12 uur reden we Oostende binnen. We konden niet geloven dat we er al zo snel waren.
Na een tochtje met de overzetboot en een wandeling aten we onze picknick op op het zonovergoten strand.
Daarna waren we helemaal klaar voor onze eerste activiteit : ‘t Zeehuis. Op aanraden van onze gids trokken we de duinen in voor een verhaal over Simon, de strandjutter en vervolgens gingen we zelf aan de slag als strandjutter en vonden vele speciale schelpen en andere strandvondsten. Mevrouw Patsy was zeer tevreden over de leergierigheid en het enthousiasme van onze zeeklassers.
Eindelijk was het tijd om naar HORIZON te trekken. Wat hadden we hiernaar uitgekeken!
In Horizon aangekomen mochten we onze kamers inspecteren. “Klein, maar gezellig” en “Ik voel me al helemaal thuis” klonk het verdict.
Het opmaken van de bedden verliep best wel vlot. Na het eten schreven we briefjes aan het thuisfront. Hopelijk vallen ze snel bij jullie in de brievenbus.
We maakten het daarna nog gezellig bovenop een duintop om te luisteren naar een verhaal over een zeemeermin. Aangezien de zon voor een mooie zonsondergang zorgde, konden we onze creativiteit botvieren bij het maken van een zeeschilderij.
Na het opfrissen, tanden poetsen en pyjama aantrekken verzamelden we in ons klaslokaaltje. De juffen leerden ons nog 7 manieren om in bed te gaan liggen en toen waren we helemaal klaar om snel onder de lakens te kruipen om te dromen van een nieuwe dag aan zee!

Tot morgen!
De zeeklassertjes

EEN NIEUWE START…ONMIDDELLIJK ACTIE !
Bij het begin van het nieuwe schooljaar vliegen we er al onmiddellijk in. Aan de hand van allerlei opdrachten komen wij vanalles te weten over het vierde leerjaar en leert de juf ons al wat beter kennen.

VRIENDSCHAPSDAG
Teambuilding : overleggen, samenwerken, actief bezig zijn, elkaar aanmoedigen, creatief zijn, plezier beleven, … Zo leren we een hechte klasgroep te vormen.

STILTEWANDELING…BEWONDERING EN VERWONDERING
Tijdens een stiltewandeling hebben we genoten van al het moois dat er te zien en horen is in wandelgebied Negenoord. We hebben bewonderd en waren verwonderd.

TERUG NAAR DE TIJD VAN TOEN … OUDE SPEELPLAATSSPELLETJES UITPROBEREN
Het eerste WO-thema bracht ons terug naar de tijd van Bokrijk. Toen ging het er op school heel anders aan toe.


ROBOTJE UITGEVONDEN !
Naar aanleiding van het eerste taalthema ‘Wat een idee !’ haalden wij de uitvinder in ons naar boven en vonden wij onze eigen robots uit. Er zitten mooie, grappige, handige, slimme, … exemplaren tussen.
We maakten een reclamespotje over ons robotje en gingen daarna shoppen in de uitvinderswinkel.


LEERWANDELING – VERSCHILLENDE SOORTEN LANDSCHAPPEN
Tijdens de leerwandeling kregen we verschillende kijkopdrachten en zo ontdekten we de verschillende landschappen in Stokkem.


EEN BEZOEK AAN HET CONTAINERPARK
Hoe moeten we sorteren? Waarom moeten we sorteren? Wat kunnen we recycleren? Op deze en vele andere vragen gaf Katrien tijdens de rondleiding een antwoord. En met de vele tips die we kregen, gaan wij aan de slag!


OP STAP MET EEN RANGER
Samen met een ranger trokken we een dagje de natuur in. Hij vertelde vele interessante weetjes. We leerden vanalles bij!


MIJN DROOMHUIS
Kleine huizen, grote huizen, huizen op rare plaatsen, huizen met heel speciale vormen, … De info die we verzamelden tijdens het huizen – hoekenwerk komt zeker van pas bij het ontwerpen van ons droomhuis.


POST VOOR ONS !
Onlangs ontvingen we post van onze leeftijdsgenootjes uit Elen. Na het lezen van hun mails, stuurden we een mail terug boordevol weetjes over onszelf en antwoord op hun vele vragen.


JINGLE BELLS, JINGLE BELLS
Een gezellig kerstfeestje in klas 4


TREFBALTORNOOI
Het eerste trimester sloten we op een sportieve manier af.
We namen het op tegen de vierdeklassers van de andere scholen uit Dilsen-Stokkem.
Een leuke, sportieve uitdaging!


WERELDOORLOG I : 100 jaar geleden
Informatie verzamelen en lezen, naar het monument en de kazematten gaan, leerrijke filmpjes bekeken, meegebrachte attributen van dichtbij bekeken,…
Oorlog…Neen, dat we dat maar nooit moeten meemaken, was de conclusie in klas 4.

 

EEN DAGJE VOL WETENSCHAP EN TECHNIEK
De mensen van Spelenderwijzer lieten ons versteld staan tijdens de demonstraties. We mochten helpen bij het uitvoeren van proefjes en sommige opstellingen ook zelf uitproberen. Dat vonden we best spannend!
In de klas voerden wij allerlei proefjes rond lucht uit. Onze voorspellingen kwamen niet altijd uit… we stonden soms versteld! Met wat denkwerk kwamen we telkens tot het juiste besluit.
We leerden veel bij tijdens dit leerrijk dagje vol wetenschap en techniek !


ZOEKTOCHT IN DE BIB
Na de uitleg over de verschillende afdelingen in de bib en hoe we het zoekprogramma op de pc moeten gebruiken, gingen we in groepjes aan de slag.
Voor sommigen een koud kunstje. Voor anderen nog een serieuze zoektocht.

PEPERNOTEN VOOR DE SINT

 

STOPMOTION…TEST…1-2…TEST
Onze appelmannetjes beleven spannende avonturen in onze stopmotionfilmpjes.
We probeerden uit, evalueerden, probeerden opnieuw, verbeterden,… en … het resultaat mag er wezen!

 

EEN IKEA-KASTJE IN ELKAAR ZETTEN … KOUD KUNSTJE 😉
In groepjes staken we de handen uit de mouwen en zetten we aan de hand van het stappenplan een Ikea-kastje in elkaar.

CARNAVALSGEKTE IN KLAS 4 ! Tijdens een catwalkmoment presenteerde onze carnavalsbende zich in de meest gekke kostuums. Gek doen, dat kunnen de kids van klas 4 als de besten ;), maar ook de carnavalsopdrachten in het bundeltje waren een makkie. In de namiddag vormden we een heuse carnavalsstoet door de Stokkemse straten om af te sluiten in zaal Nieuwenborgh met een leuk carnavalsbal.


GEZOND LEVEN, DAG IN, DAG UIT ! Waarom moeten we gezond leven? Hoe kunnen we dat doen? Waar komt melk vandaan? Hoe wordt kaas gemaakt? Welke weg legt het voedsel af in ons lichaam? Hoe werkt de voedingsdriehoek? Hoe ziet een gezond ontbijt eruit? Een gezond ontbijt nuttigen in de klas. Vragen en activiteiten zat om dit thema mee te vullen. Na dit thema zit onze kennis over gezond leven wel snor !!!


ALS FOTOGRAAF AAN DE SLAG
Een fototoestel, een opdrachtenfiche, een geschikte locatie, enkele fotomodellen en een fotograaf … meer hadden wij niet nodig om aan onze fotosessie te beginnen. Makkie! Of toch niet ??? Zo gemakkelijk was het correct gebruiken van het fototoestel, het nauwkeurig uitvoeren van de opdracht en het geven van opdrachten aan de fotomodellen nu ook weer niet. De resultaten zie je hier.


DE TUIN IN !
Groene vingers in klas 4? Zeker!
Het lentezonnetje lokte ons naar buiten om onze handen uit de mouwen te steken. Onkruid wieden, bloembakken in elkaar zetten, de grond verbeteren, zaaien , planten, vogelverschrikkers maken … bij ons is de tuin in goede handen ;).

 


MEESTER OP DE FIETS
Zijn wij onze fiets meester? Dat was de vraag.
Na elke moeilijke en minder moeilijke opdrachten bleek dat sommige leerlingen hun fiets meester zijn. Andere leerlingen voelen zich nog onzeker op de fiets en moeten nog heel goed oefenen.


EEN SPORTIEF DAGJE
We hebben ons van onze sportiefste kant laten zien tijdens de wandeling met opdrachten, de volleybalinitiatie, de les breakdance, de rustgevende yoga, het intensieve honkbalspel en de ‘atletiek-vierkamp’.


DE SPORTBEURS IN DILSEN
Tijdens de sportbeurs kregen we de kans kennis te maken met voor ons minder bekende sporten. Deze mochten we ook uitproberen.


RESCUE TEAM H²O
Op een mooie junidag trokken we naar de vijver in De Wissen voor een heuse reddingsactie. Gewapend met schepnet en vergrootglas vingen we allerlei bijzondere waterdiertjes. We leerden de waterdiertjes benoemen en hun eigenschappen kennen. We ontpopten ons als echte kenners.